Najlepszy sernik na zimno

Najlepszy sernik na zimno

Uwielbiam ciasta, taka tradycja, że na weekend zawsze jest u nas ciasto czy to pieczone, czy na zimno. A w okresie letnim na zimno najczęściej jest to sernik.

Jakiś czas temu wpadł w moje ręce przepis na sernik idealny, nie pamiętam juz gdzie i od kogo, nie jest to mój autorski przepis a dzielę się nim z Wami, gdyż wiem, że posmakuje Wam tak samo mocno jak mi.

Produkty:

Spód:

170-200 gram herbatników

100 gram masła (roztopionego)

Masa:

250 gram serka Mascarpone (jedno opakowanie)

200 ml śmietanki 30% (kupuje w kartoniku)

350 gram jogurtu naturalnego (nie greckiego)

50 gram cukru pudru

2 galaretki cytrynowe lub truskawkowe krystaliczne – jak chcecie kolorową masę mogą. być zwykłe

300 ml wody

Wierzch:

Owoce – u mnie borówki, maliny, jeżyny

400 ml wody

1 galaretka cytrynowa lub truskawkowa krystaliczna (taka sama jak w masie)

Działanie:

1.Przygotować galaretki, w dwóch osobnych pojemnikach, 2 galaretki na 300 ml wody, 1 galaretka na 400 ml wody i odstawić aby stygły.

2.Herbatniki dobrze pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć masą herbatnikową tortownicę 26/28 cm i włożyć do lodówki.

3.Ser Mascarpone miksujemy z jogurtem i cukrem pudrem do połączenia, dodać galaretkę (2 w 300 ml wody) i zmiksować. Osobno ubić śmietankę na dość sztywną pianę i dodać ją do masy mieszając na najniższych obrotach.

4.Masę wylewamy na herbatniki, wstawiamy do lodówki i po jakiejś godzinie, gdy się już zetnie, wyciągamy tortownicę by ozdobić owocami i zalać pozostałą galaretką (1 w 400 ml)

5.Smacznego!

Agnieszka

1 Komentarz
  • Spencermakeup
    Utworzony o 10:45, 13 września Odpowiedz

    Az slinka leci, pychotka!!

Napisz Komentarz